Kaukázus

A Kaukázus egy magyar alternatív rockegyüttes. 2002-2003-ban az együttes magját képező Kardos és Fűrész Gábor Tatabányáról feltöltötték az internetre első lemezüket, mely a „Majdnem Kína” címet viselte. A Pál Utcai Fiúk (PUF) honlapjára is belinkelték alkotásukat, amelyet a PUF frontembere is ajánlott rajongóinak. Így hamarosan a magyar underground széles területén vált ismertté a „Kaukázus” név. Az első interjúk, lemezkritikák azonban ennek ellenére sem hozták meg a hőn vágyott áttörést. 2008-ra önálló hangot találtak és néhány slágerükkel („Szalai Éva”, „Tesco”, „Tartós béke”, „Lift”) meghódították a fősodratú médiumokat is.

Számos csatornán léptek már fel, köztük az RTL Klub-on, ATV-n, a Hír TV-n, a TV2-n. Cikkek jelentek meg róluk a Népszabadság, a Magyar Nemzet, a Népszava és sok más napi- és hetilapban, magazinokban. 2008-ban több mint 120 koncertet adtak országszerte, a legkisebb vidéki kluboktól kezdve a legnagyobb fesztiválokig.

Zenei világuk komplex és igényes, a drum and basstől az alternatív rockon át a klasszikus értelemben vett popzenéig sokféle stílust ötvöznek. Szövegeik egyaránt szólnak a tatabányai (majd később budapesti) fiatalok átlagos életérzéséről, néha a tudatmódosító szerekről, benyomásokról, politikáról, globalizációról, környezetvédelemről és egyéb olyan témákról, amik a mai fiatalok fejében megfordulhatnak.Minden alkotásuk szabadon letölthető és terjeszthető volt a hivatalos honlapjukról, a www.kaukazus.hu-ról, amíg a 2010-es médiatörvény miatt fel nem függesztették annak működését.

2009 októberében bejelentették, hogy 2010. január 2-án tartják utolsó koncertjüket, azonban a zenekar újraalakult 2013-ban.

 

Tagok:

  • Kardos-Horváth Jánosének, gitár, szöveg
  • Fűrész Gáborgitár
  • Toldi Miklósdob
  • Fodor Máriuszbillentyűs hangszerek
  • Demeter Zoltánbasszusgitár

Kardos-Horváth János a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjét vehette át 2008. augusztus 20-án Kiss Péter kancelláriaminisztertől a Országházban.