Pusztavám Község Német Nemzetiségi Fúvószenekar

Karmester: Balázs Attila

A Pusztavám Község Német Nemzetiségi Fúvószenekar 1989-ben alakult meg. A kiváló szakmai munka és áldozatvállalás eredményeként a kezdeti évek után az együttes a község egyik legjelentősebb közösségformáló tényezőjévé vált; megalakulásától kezdve aktív résztvevője a község és a környező települések rendezvényeinek, rendszeresen képviseli Pusztavámot a nemzetközi és a belföldi fúvószenekari találkozókon és vidéki fellépéseken. Többször szerepeltek külföldön, különösen jelentős a németországi testvértelepüléseken, Geretsried és Hahnbach városában működő zenekarokkal folyamatosan ápolt baráti kapcsolatuk. Az együttes legsikeresebb külföldi szerepléseire 2003-ban és -2013-ban a franciaországi Chamalières-ben, a 2006-os finnországi utazásuk során a Szentpétervárhoz közel eső Imatraban, és 2011-ben Karlovy Varyban és Prágában került sor.

A zenekar nemcsak hagyományos német nemzetiségi fúvószenét játszik, koncertjeiken, felhangzanak régmúlt korok zenéi, kortárs magyar szerzők művei és modern, szórakoztató darabok is. Az együttes kimagasló szakmai munkát folytatva a 2005. évi „Koncertfúvós” és „Nemzetiségi” kategóriákban elért arany minősítések után 2008 őszén „Szórakoztató-show” kategóriában arany, „Koncert-fúvószenekari” kategóriában kiemelt arany minősítést ért el. A zenekar sokrétűségének bemutatására promóciós célokkal az eltelt években három reprezentatív CD készült.

A 25 éves Pusztavám Község Német Nemzetiségi Fúvószenekar mindent megtesz, hogy szakmailag is elismert fellépéseivel, Pusztavámra utaló megjelenésével, a nemzetiségi hagyományok megőrzésével, ápolásával méltón nevesítse, öregbítse a község, Fejér megye és Magyarország hírnevét. A csoport nyitott a belföldi és határon túli kapcsolatok kiépítésére, fellépésekre, és megragad minden lehetőséget a szakmai fejlődésre.