Várpalotai Bányász Fúvószenekar

Karmester: Szellinger Tamás

Várpalotán az 1920-as években bontakozott ki a zenei élet, amikor is a zenét kedvelő bányászok egy csoportja úgy döntött, hogy megkezdi a bányász fúvószenekar szervezését. A megvalósulás 1929-ig váratott magára, amikor a Jó Szerencsét Olvasókör vezetősége a bánya dolgozóinak tagdíjaiból 16 fúvós hangszert tudott vásárolni. A többi pedig már történelem. A zenekar tagjainak többsége a szénbánya dolgozóiból, nyugdíjasokból, nyugdíjas katonazenészekből tevődött össze, mára azonban egy nagy öreget leszámítva fiatalok alkotják a zenekart. Az elmúlt nyolc évtized alatt közel 100 zenész és 14 karmester tartotta életben e nagy múltú együttest és szerzett különböző elismeréseket (Arany Lant diploma, Kiemelt Aranydiploma, Várpalotáért aranyplakett, Várpalota Városért kitüntetés, Veszprém megye “Pro Comitatu” díja, MSZOSZ-díj). Örökös és tiszteletbeli tagja Szekeres István, aki hat évtizedet töltött a zenekarban, egyben Várpalota Város díszpolgára is.

Az együttes fontos szerepet tölt be a térség és a megye kulturális életében, többször jártak külföldön is (Ausztria, Olaszország, Horvátország, Németország, Szlovákia).

A zenekar évente tart jótékonysági koncertet, mellyel a Thuri György Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zeneiskolai utánpótlását támogatja.