Tatabánya Város Fúvószenekara

Karmester: Pauer László és Szabó Ferenc

Tatabánya Város Fúvószenekara 1974-ben alakult Magyar József és Kossela Béla vezetésével. A kezdetben ifjúsági zenekarként működő együttes adta a helyi bányász fúvószenekar utánpótlását. 1991 óta a zenekar szakmai munkáját Pauer László és Szabó Ferenc karmesterek irányítják. Tatabánya kulturális életében betöltött kiemelkedő szerepe miatt a város Közgyűlése 1995-ben a "Városi" címet adományozta az együttesnek, míg 1999-ben a szakmai munka elismeréseként Ezüst Turul díjat kapott a fúvószenekar.

Az együttes eddig három ízben kapta meg a Magyar Fúvószenekari Szövetségtől a "Fesztivál Fúvószenekar" címet. 2015-ben a WASBE nemzetközi fúvószenekari szövetség minősítésén kiemelt arany minősítést szerzett. A zenekar állandó résztvevője Tatabánya kiemelt rendezvényeinek, fúvószenekari és más témájú fesztiváloknak, emellett több alkalommal nagy sikerrel szerepelt külföldön is (Németország, Franciaország, Svájc, Görögország, Szlovákia, Ukrajna, Erdély, Szlovénia, Lengyelország).

A zenekar 2007-ben a szlovéniai Novo Mestoban megrendezett Nemzetközi Fúvószenekari Versenyen I. helyezést ért el, majd 2010-ben a II. Sárvári Országos Fúvószenekari Versenyen szintén I. helyezést ért el "C" felső nehézségi fok - koncertzene kategóriában, valamint Szabó Ferenc a legjobb karmester díját nyerte el.

A fúvószenekar repertoárjában a klasszikus művektől kezdve, a filmzenéken át a könnyűzenéig minden műfaj megtalálható. Hagyományteremtő céllal 1992-ben rendezték meg a Közművelődés Házában először az Újévi Koncertet, azóta Tatabánya zeneszerető közönsége számára az újév első napja szinte elképzelhetetlen a fúvószenekar fellépése, meghallgatása nélkül.