Magyar Honvédség Központi Katonazenekara

Karmesterek:

  • Kovács Tibor alezredes
  • Szabó Imre őrnagy, karmester helyettes
  • Sárosi Péter százados, zenekarvezető

A Magyar Honvédség Központi Katonazenekara hazánk legnagyobb létszámú katonazenekara, hivatalosan 1962-ben alakult, ám múltja egészen 1896-ig nyúlik vissza.

Elsődleges feladata a legmagasabb szintű állami, nemzeti, katonai és egyházi protokolláris rendezvények zenei kiszolgálása. Kiemelt tevékenysége továbbá a magyar katona és fúvószenei hagyományok ápolása, amatőr fúvószenekarok támogatása, segítése. Az együttes fontos zenei küldetése új fúvószenei művek interpretálása és a magyar zeneszerzők inspirálása újabb alkotásokra.

A zenekar rendszeres résztvevője a nemzetközi és hazai katonazenekari találkozóknak és fesztiváloknak, Európa számos országában bizonyította már zenei kultúránk magas színvonalát. Számos nívós hangverseny, térzene és parádés vonulás mellett az egyre népszerűbb zenés alaki bemutatói jelentenek remek szórakozást közönségüknek. Repertoárjuk sokrétű, a hagyományos fúvószenétől a kortárs műveken keresztül a könnyűzenéig terjed. Előadásaikat szívesen tűzi műsorára a Magyar Rádió is. Munkáikból közel fél tucat hanglemez jelent meg.